Dam valoare roadelor pamantului

Sfaturi utile: Legumele

Sfaturi utile: Legumele

Daca va aflati in piata sau in supermarket pentru a cumpara legume, nu va grabiti si nu alegeti pretul cel mai mic!

  •  Alegeti ceapa sanatoasa, cu tunica exterioara uscata, uniform colorata, fara pete sau urme de mucegai. Ceapa sanatoasa are codita si discul intregi, este tare la pipait. Ceapa mare nu ascunde defecte. Cumparati ceapa mare daca folositi cantitati mai mari la gatit sau pentru conserve si ceapa de marime medie pentru salate sau alte utilizari.
  •  Morcovii se curata mai usor daca au suprafata uniforma, forma cilindrica sau usor conica. Morcovii sa nu fie verzi la colet,  sa nu fie ramificati,  sa nu prezinte orificii pe suprafata sau la varf, sa nu fie patati, sa nu fie deshidratati. Culoarea morcovilor in mod frecvent este portocalie.
  •  Radacinile de patrunjel sa aiba suprafata cat mai uniforma, culoarea alba, sa nu aiba pete, sa nu fie deshidratati
  •  Radacinile de pastarnac sa aiba suprafata cat mai uniforma, culoarea alba, fara pete, fara orificii provocare de daunatori. Deosebiti radacinile de pastarnac de cele de patrunjel dupa colet: pastarnacul are coletul adancit si dupa aroma: pastarnacul este mai putin aromat.
  •  Alegeti telina sferica, de marime medie si mica in functie de modul in care o folositi si tineti cont ca este foarte aromata. Telina pastrata timp mai indelungat si in conditii necorespunzatoare se lignifica.
  •  Morcovii, patrunjelul, pastarnacul si telina fierb in cca 30 de minute.
  •  Sfecla rosie sa aiba forma sferica, culoare rosu intens, sa nu fie deshidratata. In sectiune sfecla trebuie sa aiba culoarea rosu intens pe toata suprafata. Daca o utilizati fiarta pentru salate, o puneti la fiert intreaga si necuratata si trebuie sa o fierbeti cca 1 ora. Este fiarta cand intra usor furculita in ea.
  •  Cartofii de forma ovala cu suprafata neteda, fara orificii provocate de daunatori se curata mai usor. Cartofii care au stat prea mult la soare au coaja verde ceea ce indica un continut mare de solanina. Majoritatea soiurilor de cartofi fierb in cca 25 de minute.