Dam valoare roadelor pamantului

Legume de sezon: Dovleacul pentru placinta

Legume de sezon: Dovleacul pentru placinta

Dovleacul pentru placinta se consuma in special in anotimpul rece, in timpul postului Craciunului, in diverse preparate.

Pentru sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei va propun o reteta de placinta cu dovleac!

Cum alegeti dovleacul?

In acest sezon gasiti dovleacul pentru placinta in supermarket-uri sau in pietele agro-alimentare, intreg sau sectionat.Dovleacul cel mai bun are in sectiune culoarea portocalie, semintele coapte cu bobul plin de culoare cafenie.

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

Dovleac pentru placinta 3kg, 600gr faina tip 000 sau foi de placinta din comert, 250 ml ulei, 250 gr zahar, 250gr gris,arome in functie de preferinte.

Pentru foi, faceti un aluat din 250 ml apa,2linguri ulei, un varf de lingura sare si faina cat cuprinde (cca 550gr).Lasati aluatul la rece cca 60 minute, in frigider.

In acest timp pregatiti compozitia : curatati dovleacul de coaja si de seminte si- l dati prin razatoarea cu ochiuri mari sau prin robot. Caliti dovleacul la foc mic intr-o cratita in care ati pus 2-3 linuri de ulei, zaharul si esentele. Dupa ce se inmoaie dovleacul si isi lasa sucul , presarati grisul amestecand continuu pentru a nu face cocoloase.

Scoateti aluatul din frigider si faceti din el 6 foi pe care le intindeti cu sucitrul pana ajung aproape la dimensiunea tavii.Pentru ca foile sa nu se lipeasca de sucitor dau de blat presarati din cand in cand cu faina(cca 50gr).

Luati tava de aragaz si o ungeti cu ulei..Puneti 3 foi pe fundul tavii si ungeti intre ele cu ulei. Puneti ½ din compozitia de dovleac, intideti o foaie la mijloc si puneti restul de compozitie.Cele 2 foi ramase le intindeti peste compozitie, ungeti intre ele si deasupra cu ulei si impachetati bine compozitia prin introducerea marginilor in interiorul tavii.

Coaceti in cuptor 60 minute la 200 grade. Lasati sa se raceasca, taiati si pudrati cu zahar dupa preferinta.

Pofta buna!