Dam valoare roadelor pamantului

Delicatese din ceapa

Delicatese din ceapa

Dulceata de ceapa rosie         (Deliciu frantuzesc)

Ingrediente (Se obtin aproximativ 680 g de dulceata de ceapa)
1 kg de ceapa (alegeti ceapa rosie cu o culoare mai intensa)
60 g de unt
30 ml de ulei de masline
1 lingurita de piper boabe
1 frunza de dafin
1/2 lingurita de sare
2 linguri de zahar (puteti pune mai mult)
1/4 lingurita de piper negru macinat
1,5 lingura de otet din vin rosu
30 ml de Sherry

Mod de preparare

1. Decojiti cepele si taiati-le in  solzisori fini.

2. Intr-o cratita  mare (cca 3 litri) incalziti untul si uleiul de masline la flacara medie si odata ce devine fierbinte, adaugati ceapa, boabele de piper, frunza de dafin si sarea si amestecati cu grasimea din cratita.

3. Continuati sa fierbeti amestecul pana cand ceapa devine translucida (pentru aproximativ 15 minute) si apoi dati mai incet focul, adaugati zaharul si piperul macinat si acoperiti cratita cu un capac si lasati sa se gateasca timp de 30 de minute amestecand din cand in cand pentru nu a se prinde de fundul cratitei (daca a scazut prea mult nivelul lichidului din vas mai puteti adauga cateva picaturi de apa).

4. Odata ce amestecul a fost lasat pe foc timp de 30 de minute, adaugati otetul din vin rosu si sherry si continuati sa mai gatiti la foc mic, cu vasul acoperita pentru inca 10 minute inainte de a fi indepartat de pe foc.

5. Dulceata poate fi pastrata intr-un borcan acoperit in frigider pentru aproximativ doua saptamani sau poate fi pastrata un timp mai indelungat daca se pune in borcane care se inchid ermetic si se sterilizeaza cca 60 minute.

Dulceata de ceapa se serveste alaturi de foie gras, terine cu carne, friptura de rata . friptura de pui sau chiftelute.

 Placinta cu ceapa.

Pentru aluat:

   600g faina

40g drojdie

1 lingura zahar

300 ml apa calduta

1 lingura sare

3 linguri ulei

Pentru umplutura:

1 kg ceapa, ulei, piper

 

Din faina , drojdie, apa, sare, zahar si ulei se framanta aluatul care se pune la dospit la cald cca 30-60 minute.

Intre timp se curata ceapa, se spala ( daca va ustura ochii , puneti ceapa curatata intr-un vas cu apa)  se taie solzisori si se caleste intr-un vas cu putin ulei pana se inmoaie ( fara sa se arda) se condimenteaza dupa gust si se lasa sa se raceasca.

Din aluat se fac 2 foi. Intr-o tava unsa cu ulei se intinde prima foaie apoi se pune umplutura de ceapa care se acopera cu cealalta foaie avand grija sa se impacheteze marginile.

Se pune in cuptorul incins la 220 grade si se coace cca 45 minute.