Dam valoare roadelor pamantului

Soia

Soia

SOIA este una din plantele agricole de cea mai mare importanta pentru alimentatia oamenilor, alimentatia animalelor si industrie.

Boabele de soia contin peste 30% substante proteice si 17 – 20% ulei, proteinele avand o valoare alimentara deosebit de ridicata.

Din boabele de soia se obtin diferite preparate (unt, lapte, lecitina). Faina de soia , in proportie de 4 – 5% imprima painii de grau un gust placut si ridica mult valoarea nutritiva a acesteia.

In proteina boabelor de soia se gasesc 80 – 90% din aminoacizii cei mai valorosi necesari proceselor vitale ale unui organism animal.
Boabele de soia sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, D, C, E si K.

Larga utilizare a boabelor de soia in alimentatia oamenilor si animalelor, in industria alimentara si in alte industrii este determinata de continutul lor bogat in proteine si grasimi si de calitatea acestor doua substante.