Dam valoare roadelor pamantului

Sfecla de zahar

Sfecla de zahar

SFECLA DE ZAHAR constituie materia prima pentru industria zaharului. Radacinile de sfecla de zahar se utilizeaza si la fabricarea spirtului. Din 100 kg radacini cu un continut de 17 % zahar se obtin 9,86 – 10,9 litri de alcool pur.

O deosebita importanta au si reziduurile industriale rezultate in urma extragerii zaharului. Astfel melasa, un lichid gros de culoare bruna, care contine 50% zahar, 20% substante organice nezaharate, 10% cenusa si 20% apa se utilizeaza pentru extragerea mai departe a zaharului, in industria spirtului, industria alimentara si in hrana animalelor. Productia de melasa reprezinta 4 – 5% din greutatea radacinilor prelucrate.

Taiteii (partea insolubila a sfeclei din care s-au extras zaharul si toate substantele solubile in apa), proaspeti, murati sau uscati, reprezinta un nutret de evidenta valoare economica.