Legume Romanesti : Porumb

Dam valoare roadelor pamantului

Porumb

Porumb

PORUMBUL, este important prin boabele sale din care se pot prepara numeroase produse alimentare cu o valoare nutritiva deosebit de ridicata. Boabele de porumb au o larga intrebuintare in industria spirtului, amidonului, dextrinei si glucozei iar din germenii de porumb se extrage un ulei de foarte buna calitate utilizat in alimentatia dietetica.

Din 100 kg boabe de porumb se poate obtine unul din urmatoarele produse: 77 kg faina, 63 kg amidon, 71 kg glucoza, sau 44 litri alcool. Din embrioni rezulta in plus 1,8 – 2,7 litri ulei si 3,6 kg turte.

Boabele de porumb contin proteine 10,05%, grasimi 4,76%, substante extractive neazotate 68,17% (amidon 59,09%, zaharuri 2,23%). Continutul in substante minerale al bobului de porumb este mai sarac decat la alte cereale situandu-se la un nivel de 1,7% (din care fosfor 45,61%, potasiu 29,78%, magneziu 15,52%), iar dintre vitamine predomina vitamina A .