Legume Romanesti : Morcov

Dam valoare roadelor pamantului

Morcov

Morcov

MORCOVUL, este aliment de baza in hrana copiilor, se consuma in stare proaspata sub forma de salate sau suc, este ingredient de baza intr-o gama variata de preparate culinare, in industrie se foloseste la prepararea sucurilor si piureurilor, este ingredient in retetele de preparare a muraturilor.

Morcovii ar trebui considerati o mina de aur din punct de vedere al continutului de vitamine si elemente nutritive. Dupa cum stim nici o alta leguma cu contine beta-caroten in proportie asa de mare precum se gaseste in morcovi.
In organismul nostru beta-carotenul este transformat in vitamina A care ajuta la imbunatatirea vederii, intarirea sistemului imunitar, intarirea oaselor si dintilor si prevenind posibile probleme ale glandei tiroide.

Morcovul contine:

  • glucide 6 – 9%;
  • fibre 2,6%;
  • saruri minerale:
    • potasiu 220 – 290 mg%,
    • magneziu 10 – 18 mg%,
    • calciu 27 – 44 mg%,
    • fosfor 16 – 35 mg%,
    • fier 0,7 – 1,0 mg%;
  • vitamine:
    • 7 – 18 mg% beta caroten = provitamina A, 0,48 – 0,55 mg%
    • Vitaminele B 5 – 8 mg%
    • vitamina C.

 Valoarea energetica a morcovului este de 300 – 450 Kcal/kg.

Sucul de morcovi are proprietati antiinflamatoare, lupta impotriva imbatranirii si este folosit in prevenirea cancerului.
Specialistii sunt de parere ca amestecul morcovilor cu alte legume si fructe poate mari semnificativ actiunea tarapeutica a acestora. De exemplu adaugarea sucului de spanac in paharului cu suc de morcovi va ajuta sa va calmati si sa adormiti daca suferiti de insomnii. De asemenea actioneaza impotriva constipatiei.

Sucul de morcovi este deosebit de folositor femeilor gravide si copiilor pentru ca ajuta la dezvoltarea fatului. Pentru ca sucul de morcovi contine o cantitate mare de zahar natural majoritatea copiilor iubesc sa-l consume.
Tineti minte ca un pahar de suc proaspat de morcovi pe zi va ajuta sa va pastrati sanatatea si sa va intariti organismul.