Dam valoare roadelor pamantului

Cartof

Cartof

CARTOFUL, produs de baza in alimentatia omului are o compozitie chimica a tuberculilor foarte valoroasa din punct de vedere alimentar, continand:

  • glucide 17 – 19%,
  • amidon 13 – 20%,
  •  minerale 1%:
    • potasiu 410 – 525 mg%,
    • magneziu 21 – 30 mg%,
    • calciu 7 – 15 mg% ,
    • fosfor 45 – 53 mg% ,
    • fier 0,7 – 1,0 mg%
  • vitamine :
    • C 10 – 25 mg% pana la 40 mg% la cartofii noi,
    • PP 0,5 – 1,2 mg%,
    • complexul B 0,64 – 0,77 mg%.

Cartoful timpuriu si semitimpuriu este mai placut la gust decat cartoful de toamna. De mentionat ca vitamina C din cartofi nu este distrusa imediat prin fierbere si ca atare poate fi folosita aproape integral de organismul consumatorului.

În functie de cum sunt gătiti, cartofii au aproximativ 90 de calorii la 100 de grame.  Se digeră relativ usor datorită continutului de potasiu, zaharuri si amidon.
Cartoful este materie prima pentru industria cips-urilor, industria spirtului si amidonului.